Tisková zpráva k založení zeleného senátorského klubu

V Senátu vznikl nový pětičlenný klub Zelení-nezávislí

6. 11. 2014, Praha: Senátoři a senátorky, kteří byli zvoleni s podporou Strany zelených, ustavili v Senátu pětičlenný klub, jehož hlavním posláním bude zvýšení transparentnosti veřejné správy, ochrana základním lidským právům a respekt k životnímu prostředí.

Senátoři zvolení s podporou Strany zelených ustavili v senátu vlastní senátorský klub poté, co k současným senátorům Liboru Michálkovi (nez.) a Elišce Wagnerové (nez.) přibyli pražská politička Ivana Cabrnochová (SZ), známý advokát a bojovník proti korupci Václav Láska (SZ) a bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (nez.).

„Klub hodlá podporovat přijímání všech rozumných návrhů, které mají za cíl zvýšení transparentnosti veřejné správy i politických stran. Klub bude dbát zejména na to, aby přijímané změny legislativy respektovaly a chránily základní práva občanů a přispívaly k ochraně veřejného zájmu. Nezpochybnitelnou součástí musí být také ochrana potřebitelů a respekt k životnímu prostředí,“ uvedla k hlavnímu poslání klubu jeho předsedkyně Eliška Wagnerová.

Senátoři se na první schůzce koncem října usnesli, že klub bude nést jméno Zelení-nezávislí. „Název klubu odráží skutečnost, že většina jeho členů jsou nezávislé osobnosti, které však tendují k zelené politice, jež vytváří nosnou myšlenku klubu,“ poznamenal místopředseda klubu Libor Michálek.

První neformální setkání všech zmíněných senátorů proběhlo na půdě Senátu v úterý 21. 10. 2014. Členové zde podepsali zakládající listinu klubu, která byla následně doručena předsedovi Senátu. Podmínkou, kterou stanovuje Jednací řád je podpis pěti senátorů, kteří se zavazují klub ustavit.