Tisková zpráva: Senátorka Wagnerová vystoupila ze senátorského klubu KOD – KDU-ČSL a nezávislí

7. 11. 2012, Brno: Senátorka Eliška Wagnerová, zvolená jako nezávislá s podporou SZ, dnes vystoupila z KOD – KDU-ČSL a nezávislí. Senátorka Wagnerová se rozhodla, že zatím zůstane klubově nezařazenou členkou Senátu a dodala: „Upřednostňuji obsah politiky před klubovou aritmetikou. Zvláště dnes jde o její důvěryhodnost.“

Toto rozhodnutí telefonicky avizovala již v pátek 26. 10. 2012 následně zvolenému předsedovi senátorského klubu Petrovi Šilarovi v reakci na zprávu médií o klubové nominaci senátora Jiřího Čunka na post místopředsedy Senátu. Wagnerová Šilarovi vytkla, že nominaci Jiřího Čunka vydával za oficiální stanovisko klubu adresované i zástupcům senátorského klubu ČSSD, ačkoli samotný klub KOD v této věci nehlasoval.

„Toto vyjádření mě znepokojilo, a proto jsem již tehdy avizovala, že bude-li nominace klubem stvrzena, zvážím své setrvání v klubu. Názory Jiřího Čunka na řešení romské problematiky, jakož i jeho praktické kroky v místní politice jsou pro mě nepřekonatelnou překážkou pro akceptaci jeho klubové nominace na senátní místopředsednickou funkci. Nominace totiž rovněž signalizuje i postoj klubu k takovým názorům,“ konstatovala Wagnerová. Odchod z KOD, kde KDU-ČSL disponuje pouze třemi senátory, začala senátorka Wagnerová proto zvažovat již po zasedání klubu dne 31.10 2012, který nominaci J. Čunka definitivně potvrdil.

„V následujících dnech jsem byla svými voliči a podporovateli seznamována s texty dalšího člena senátorského klubu KOD, Tomia Okamury, které se ideově shodují s názory senátora Jiřího Čunka. Po seznámení se s těmito texty a po důkladném zvážení situace jsem dospěla k názoru, že mé další setrvání v senátorském klubu KOD není možné bez ohrožení důvěryhodnosti programu, s nímž ve volbách získala masivní podporu.“

„Samotným základem mého programu bylo obnovení respektu a ochrany lidské důstojnosti ze strany státu. Senátor je reprezentantem státu, čemuž musí přizpůsobit své jednání i rétoriku. Je zřejmé, že vyčleňování osob z občanského společenství na jakémkoliv základě včetně jejich etnicity, útočí v první řadě na lidskou důstojnost byť i jen verbálně vyčleňovaných osob,“ uvedla Wagnerová a dodala: „Ačkoliv se v připravovaném prohlášení klubu hovoří o demokracii a právním státu, a v jedné z verzí dokonce výslovně i o lidské důstojnosti, zjevně se klubové pojetí těchto konstitutivních hodnot našeho ústavního pořádku zásadně odlišuje od jejich obvyklého pojetí v podání našeho i zahraničních ústavních soudů, z něhož chci naopak při své práci sama vycházet.“